Navštivte thajské místní komunity a podívejte se na ně pohledem v souladu s přírodou a ekologií  

Cestování v dnešní době není jen o objevování krás nových míst, získávání nových zážitků a ochutnávání skvělých jídel, ale můžete jeho prostřednictvím také přispět k obohacení životního prostředí a jeho ekosystémů. S konceptem „BCG (Bioeconomy, Circular a Green economy) může cestovní ruch využít základy jedinečných lokalit z hlediska biologické rozmanitosti a kulturního bohatství a pomáhat tím k udržitelnému růstu. Objevte po celé zemi turistické komunity, které podporují zodpovědný cestovní ruch a jsou v souladu s modelem “BCG“. Vaše cesta vás navíc obohatí pocitem, že měla pozitivní, sociální, ekonomický a ekologický dopad pro místní komunity…

Číst celý článek

7 ostrovů v okolí Ko Samui, které možná ještě neznáte

Dnes bychom vám rádi představili ostrovy v provincii Surat Thani. Možná už znáte ten nejpopulárnější z nich, Ko Samui. Věděli jste ale, že v jeho blízkosti je 7 dalších zajímavých míst, které určitě stojí za to navštívit? Díky podnebí je ideální doba k návštěvě této oblasti od června do září, takže si sem můžete naplánovat i vaši letní dovolenou….

Číst celý článek

Dny v týdnu a jejich barvy podle thajských tradic

V Thajsku má podle dávných tradic každý den v týdnu svou barvu. Ještě donedávna se Thajci oblékali poměrně často do barev určeného dne. Nyní již tato tradice pomalu upadá. Nicméně i dnes každý Thajec ví, jakou barvu má který den v týdnu.  Pro Thajce je také velmi důležité pamatovat si nejen datum svého narození, ale hlavně který den to byl. V dávných dobách lidé věřili, že existuje spojení mezi barvami, astrologií a planetárními tělesy, především Sluncem, Měsícem a pěti planetami naší sluneční soustavy. Konkrétní barva každého dne závisí na planetě dne – na bohu, který ji chrání…

Číst celý článek

Poznávejte s námi thajské ovoce

V Thajsku je vice než 1.000 druhů tropického a subtropického ovoce. Hlavní sezona dozrávání je v období od dubna do července, ale některé druhy ovoce dozrávají postupně celý rok. Náš malý průvodce vám pomůže se vyznat v tom, kdy si jaké skvělé čerstvé ovoce vychutnat nejlépe. Až budete mít příležitost, určitě v Thajsku nějaké ovoce ochutnejte. Zjistíte, jak velký rozdíl v chuti je mezi tropickým čerstvě sklizeným ovocem a mezi dováženým dlouhou cestou do Evropy. Nebojte se přivézt si nějaké čerstvé z místního trhu i zpět domů, buď pro vás jako vzpomínku na cesty, nebo jako dárek pro potěšení někoho jiného…

Číst celý článek

Květen v Thajsku

Květen je posledním měsícem léta a začátkem období dešťů, které začínají od poloviny května. Nejvíce srážek bývá ze 6 thajských regionů v tom jižním.  Ale i v květnu toho zde můžete mnoho zažít, hlavně v oblasti eko turistiky a místních kulturních zážitcích. Pojďme prozkoumat úžasnou přírodu a okouzlující tradice tohoto měsíce…

Číst celý článek

Mango Sticky Rice (mango s lepivou rýží)

mango sticky rice

Mango sticky rice (mango s lepkavou rýží) je thajská pochoutka, kterou mají v oblibě místní i turisté. Malá porce dušené lepkavé rýže smíchané s hustou kokosovou smetanou a cukrem, podávaná s nakrájenými kousky dokonale zralého žlutého sladkého manga, extra kokosovým krémem a křupavou posypkou z mungo fazolí – jinými slovy, dokonalý příklad souhry jednoduchých, ale lahodných chutí.

Tento skvělý dezert najdete na mnoha místech v Thajsku, zejména v Bangkoku – od pouličních stánků s jídlem po většinu tradičních thajských restaurací, a dokonce i jako součást špičkových báječných nedělních brunchů, nabízených některými z nejlepších bangkokských hotelů…

Číst celý článek

Thajský Nový Rok (Songkran Festival)

Thajský Nový rok neboli Songkran je tradiční thajský svátek, který se slaví po celé zemi každý rok od 13. do 15. dubna. Thajský Nový rok (Songkran) je typickou směsí thajských tradičních rituálů a lidového festivalu: slovo “Songkran” znamená “přechod” nebo “pokrok”. Tři dny festivalu Songkran jsou proto časem, kdy si připomínáme minulost a zároveň oslavíme přechod k něčemu novému. Nejdůležitější tradiční součástí festivalu Songkran je projevování úcty ke starším a členům rodiny. Ti mladší nalévají vodu do rukou svých rodičů a prarodičů, aby tak ukázali svou lásku a vděčnost. Na oplátku starší žehnají mladším a přejí jim štěstí a úspěch v životě. Tento zvyk vzájemného polévání vodou se v posledních letech rozvinul do pravidelných vodních bojů, které se bouřlivě konají na ulicích po celé zemi, takže návštěvníci by měli být vždy připraveni na to, že během těchto tří dnů budou od vody….

Číst celý článek

Thajský box (Muay Thai)

Thajský box

Thajský box (Muay Thai) je thajské národní bojové umění, které má  své místo hluboce zakořeněné v thajské kultuře. Tradice Muay Thai sahá několik staletí  zpět do dob,kdy šlo o formu neozbrojeného boje, prováděného Siamskými vojáky. Cvičení  thajského boxu pomáhá posilovat tělo i mysl (sport přináší výbornou fyzickou kondici a zdraví). Můžete se mu věnovat i jen jako volnočasovému sportu, dále tento sport nabízí rozvoj většího sebevědomí a disciplíny. Při výuce „Muay Thai“ se  zaměřujete na obranné a útočné mechanismy, mezi něž patří: úder, kop, koleno a loket. Technikám Muay Thai se mohou učit muži stejně tak jako  ženy nebo děti…

Číst celý článek

Objevte thajskou kuchyni v každém z jejích regionů

thajská kuchyně

Rozmanitost thajské kuchyně je všeobecně známá a je jedním z mnoha důvodů, proč se Thajsko těší tak vysoké oblibě. Země se dělí na čtyři základní regiony a každý z nich přináší určitá specifika daná geografickou polohou i vlivem přeshraničních kultur.

Na druhou stranu všechny regiony spojuje to, jakým způsobem používají kořeněné, kyselé a sladké příchutě k vytvoření pestrých a vyvážených chutí. Mezi klíčové ingredience patří všudypřítomné chilli, které se používá k dochucení téměř každého pokrmu. Limetková šťáva a tamarind zajistí kyselou příchuť, zatímco ke slazení často poslouží palmový cukr. K získání slané příchutě se nejčastěji používá rybí omáčka známá pod názvem Nam Pla nebo Kapi (krevetová pasta), na severovýchodě se ve vnitrozemí zase používá omáčka z fermentovaných ryb, zvaná jako Pla Ra….

Číst celý článek