Populární thajská jídla zařazená do seznamu CNN Travel“50 nejlepších pouličních jídel v Asii”

Kancelář TAT s potěšením oznamuje, že podle žebříčku CNN Travel byly v top 50 nejlepších pouličních jídel zařazeny tři delikatesy z Thajska. Svoje místo v seznamu získala krabí omeleta, nudlová polévka Khao Soi s kari a Sai krok Isan (vepřová klobása v severovýchodním stylu).  Team CNN Travel si užívá s velkou vášní jídla a nápoje z celé Asie  a chválí místní …

Číst celý článek

Unikátní gastronomické zážitky v Thajsku

Pokud jde o skvělé gastronomické zážitky, Thajsko je zemí, která se nám vybaví mezi prvními. Ať už se rozhodnete pro skromné jídlo u pouličního stánku, nebo o luxusní večeři na střeše některého z moderních mrakodrapů, budete nadšeni. Bez ohledu na Váš rozpočet a životní styl existuje nekonečno možností, které dělají z Thajska perfektní destinaci pro milovníky jídla. V tomto článku Vám ve shrnutí popíšeme, na co se můžete těšit při Vaší další cestě do země úsměvů….

Číst celý článek

Navštivte thajské místní komunity a podívejte se na ně pohledem v souladu s přírodou a ekologií  

Cestování v dnešní době není jen o objevování krás nových míst, získávání nových zážitků a ochutnávání skvělých jídel, ale můžete jeho prostřednictvím také přispět k obohacení životního prostředí a jeho ekosystémů. S konceptem „BCG (Bioeconomy, Circular a Green economy) může cestovní ruch využít základy jedinečných lokalit z hlediska biologické rozmanitosti a kulturního bohatství a pomáhat tím k udržitelnému růstu. Objevte po celé zemi turistické komunity, které podporují zodpovědný cestovní ruch a jsou v souladu s modelem “BCG“. Vaše cesta vás navíc obohatí pocitem, že měla pozitivní, sociální, ekonomický a ekologický dopad pro místní komunity…

Číst celý článek

7 ostrovů v okolí Ko Samui, které možná ještě neznáte

Dnes bychom vám rádi představili ostrovy v provincii Surat Thani. Možná už znáte ten nejpopulárnější z nich, Ko Samui. Věděli jste ale, že v jeho blízkosti je 7 dalších zajímavých míst, které určitě stojí za to navštívit? Díky podnebí je ideální doba k návštěvě této oblasti od června do září, takže si sem můžete naplánovat i vaši letní dovolenou….

Číst celý článek

Dny v týdnu a jejich barvy podle thajských tradic

V Thajsku má podle dávných tradic každý den v týdnu svou barvu. Ještě donedávna se Thajci oblékali poměrně často do barev určeného dne. Nyní již tato tradice pomalu upadá. Nicméně i dnes každý Thajec ví, jakou barvu má který den v týdnu.  Pro Thajce je také velmi důležité pamatovat si nejen datum svého narození, ale hlavně který den to byl. V dávných dobách lidé věřili, že existuje spojení mezi barvami, astrologií a planetárními tělesy, především Sluncem, Měsícem a pěti planetami naší sluneční soustavy. Konkrétní barva každého dne závisí na planetě dne – na bohu, který ji chrání…

Číst celý článek

Poznávejte s námi thajské ovoce

V Thajsku je vice než 1.000 druhů tropického a subtropického ovoce. Hlavní sezona dozrávání je v období od dubna do července, ale některé druhy ovoce dozrávají postupně celý rok. Náš malý průvodce vám pomůže se vyznat v tom, kdy si jaké skvělé čerstvé ovoce vychutnat nejlépe. Až budete mít příležitost, určitě v Thajsku nějaké ovoce ochutnejte. Zjistíte, jak velký rozdíl v chuti je mezi tropickým čerstvě sklizeným ovocem a mezi dováženým dlouhou cestou do Evropy. Nebojte se přivézt si nějaké čerstvé z místního trhu i zpět domů, buď pro vás jako vzpomínku na cesty, nebo jako dárek pro potěšení někoho jiného…

Číst celý článek

Květen v Thajsku

Květen je posledním měsícem léta a začátkem období dešťů, které začínají od poloviny května. Nejvíce srážek bývá ze 6 thajských regionů v tom jižním.  Ale i v květnu toho zde můžete mnoho zažít, hlavně v oblasti eko turistiky a místních kulturních zážitcích. Pojďme prozkoumat úžasnou přírodu a okouzlující tradice tohoto měsíce…

Číst celý článek

Mango Sticky Rice (mango s lepivou rýží)

mango sticky rice

Mango sticky rice (mango s lepkavou rýží) je thajská pochoutka, kterou mají v oblibě místní i turisté. Malá porce dušené lepkavé rýže smíchané s hustou kokosovou smetanou a cukrem, podávaná s nakrájenými kousky dokonale zralého žlutého sladkého manga, extra kokosovým krémem a křupavou posypkou z mungo fazolí – jinými slovy, dokonalý příklad souhry jednoduchých, ale lahodných chutí.

Tento skvělý dezert najdete na mnoha místech v Thajsku, zejména v Bangkoku – od pouličních stánků s jídlem po většinu tradičních thajských restaurací, a dokonce i jako součást špičkových báječných nedělních brunchů, nabízených některými z nejlepších bangkokských hotelů…

Číst celý článek

Thajský Nový Rok (Songkran Festival)

Thajský Nový rok neboli Songkran je tradiční thajský svátek, který se slaví po celé zemi každý rok od 13. do 15. dubna. Thajský Nový rok (Songkran) je typickou směsí thajských tradičních rituálů a lidového festivalu: slovo “Songkran” znamená “přechod” nebo “pokrok”. Tři dny festivalu Songkran jsou proto časem, kdy si připomínáme minulost a zároveň oslavíme přechod k něčemu novému. Nejdůležitější tradiční součástí festivalu Songkran je projevování úcty ke starším a členům rodiny. Ti mladší nalévají vodu do rukou svých rodičů a prarodičů, aby tak ukázali svou lásku a vděčnost. Na oplátku starší žehnají mladším a přejí jim štěstí a úspěch v životě. Tento zvyk vzájemného polévání vodou se v posledních letech rozvinul do pravidelných vodních bojů, které se bouřlivě konají na ulicích po celé zemi, takže návštěvníci by měli být vždy připraveni na to, že během těchto tří dnů budou od vody….

Číst celý článek