Street food aneb klasická thajská jídla

Co v Thajsku ochutnat?

Typickou thajskou kuchyni tvoří rýže a k tomu variace zeleniny, masa (vepřové, hovězí, kuřecí, ryby). Thajci mají také výborné polévky (Tom Kha, Tom Yam) a pikantní zeleninové saláty.


Thajská kuchyně převzala i různé úpravy nudlí.

Stravovat se můžete nejen v hotelu či rezortu, kde budete ubytování, ale také u stánků či v malých bistrech na ulicích, jídelních koutech v obchodních centrech, na tradičních trzích, v restauracích pod širým nebem, nebo si nechat ogrilovat čerstvou rybu od rybáře na pláži ostrova, kde zrovna budete.

Základem vyhlášené thajské kuchyně jsou čerstvé ingredience a koření. Finální chuť jídla vždy tvoří harmonická souhra několika chutí - pikantní, kyselé, sladké, slané a hořké. Pálivosti jídel se nemusíte bát – v restauracích si můžete objednat méně pálivou verzi.


Dejte si Tom Yum Kung– pikantní sladko-kyselou polévku s krevetami. Pad Thai – smažené rýžové nudle na mnoho způsobů, některé z mnoha druhů curry (zelené, červené, žluté, Masman či Panang curry) a jako dezert sladkou rýži s mangem. Jídlo na ulici je levnější, než v restauracích. 


Thajci rádi stolují společně a rádi se o jídlo dělí – běžně objednají několik chodů doprostřed stolu a každý si dá na co má chuť. Pokud vás thajská kuchyně okouzlí, můžete se zúčastnit některého z kurzů vaření a zkusit si uvařit thajské jídlo pak i doma po návratu z dovolené. Základní suroviny k vaření jsou relativně snadno dostupné i u nás.


Street food (neboli pouliční jídlo) v Thajsku spojuje různé nabídky hotových jídel, občerstvení, ovoce a nápojů. Věděli jste, že i stánek street food v Thajsku získal ocenění Michelin? Na voňavé stánky s jídlem narazíte téměř všude. Thajská kuchyně je také jednou z nejchutnějších a nejrozmanitějších na světě.


Bangkok je často zmiňován jako jedno z nejlepších míst pro street food, někteří turisté sem jezdí cíleně přímo za tímto zážitkem na několik dnů. 


Co si určitě dát? Nudle Pad Thai, palačinku Roti, malé špízy (vepřové „Moo ping“ či kuřecí „Chicken satay“), dušené knedlíčky Kanom Jeeb, smažená rýže „Fried rice- Khao Pad“, papajový salát „Som Tam“, nudlovou polévku, čerstvý chlazený kokos, čerstvě nakrájené ovoce, ovocné koktejly.

V Thajsku najdete 4 hlavní thajské regionální kuchyně

1. Střední Thajsko - v Bangkoku je mnoho vyhlášených míst, jako je čínská čtvrť v Bangkoku (Yaowarat) a blízká oblast (Talat Noi, Wat Traimit a Chaloem Buri)

2. Severní Thajsko - Chiang Mai (zkuste třeba Noční trh „Night Bazaar“, Chiang Rai (opět noční trh „Night Bazaar“)

3. Severovýchodní Thajsko - Khon Kaen, Udon Thani, Ubon Ratchathani atd.

4. Jižní Thajsko – Phuket, Krabi (Chao Fah Night Market, Krabi Walking street, Maharaj Soi 10)

Více informací o Street food v Bangkoku si můžete stáhnout aplikaci, včetně adresáře 120 obchodů a stánků s GPS polohou.

Thajské výborné polévky
(Tom Kha, Tom Yum)

Thajsko je slavné díky mnoha pokrmům, ale pokud před někým zmíníte polévky Tom Yum či Tom Kha, tak většinou uhodne, že se jedná a vyhlášené thajské speciality.


Jak si tyto polévky představit? Často (jako většina jídel thajské kuchyně) jsou ostré a jsou mixem několika druhů chutí, které se vzájemně prolínají. Paleta chutí je od sladko-kyselé po slanou a pálivě ostrou. Tom Yum je nejčastěji podávána s krevetami a Tom Kha je charakteristická svojí bílou barvou a asi nejčastěji se vaří s kuřecím masem.


Pokud do Thajska jedete na dovolenou, tak vám je vřele doporučujeme ochutnat. Nezapomeňte si říci o méně pálivou variantu, pokud nejste milovník pálivých jídel. 

Thajské nudle Pad Thai

Pad Thai je nejznámější thajský pokrm. 


Jsou to thajské smažené nudle a často se toto jídlo jí jako rychlé občerstvení. Není problém si ho ale objednat kdekoliv v restauraci.


Základem tohoto pokrmu jsou thajské široké nudle osmahnuté na dobře rozpálené wok pánvi. Do pokrmu se navíc přidává tofu, které se liší v různých variantách pokrmu. 


Kromě koření a nudlí je v pad thai zelenina, lehké maso či plody moře. Recept na pad thai pravděpodobně pochází z království Ayutthaya. Dle legend by tento pokrm měl pocházet pravděpodobně od obchodníků ze severu, ale Thajci si ho nakonec přizpůsobili vlastním chutím.


Na první pohled pad thai vypadá jako obyčejný nudlový pokrm. Nicméně právě dokonale vyvážená směs omáček dodává jídlo jeho specifickou chuť. 


K dochucení se podává k jídlu směs dalších omáček, šťáva z limetky a arašídy.

Thajská curry na různé způsoby

Zejména jižní Thajsko je proslulé curry. V celém Thajsku existuje velké množství curry pokrmů.


Většinou se servírují s rýží a obsahují různé druhy masa. Opět si při objednávání curry pokrmů dejte pozor na jejich pálivost. Často jsou pekelně ostrá.


Základem curry je curry pasta - směs bylin, ze které se curry připravuje. Nejznámější jsou curry  červené, žluté a zelené.


Dále je oblíbené massamanské či penangské curry. U českých turistů je toto jídlo velmi oblíbené díky jeho nezapomenutelné chuti.