Poznávejte s námi thajské ovoce II

V minulém článku, jsme si představili durian, mango  a mangosteen. Dnes se dozvíte něco o papaye, pomelu, guavě a rose apple. Všechno toto ovoce se v Thajsku sklízí v průběhu celého roku, není tedy sezonní jako někteří jiní jejich kolegové. Některé druhy ovoce si nemusíte v Thajsku kupovat celé.  Prodávají ho často již nakrájené, takže se nemusíte bát, že vše nespotřebujete a můžete po kouskách ochutnávat od každého něco. Přejeme vám dobrou chuť.

Papaya

Foto: https://www.sgethai.com/

Toto lahodné ovoce původem z Asie vůbec není, i když ho v Thajsku nyní vidíte téměř všude. Pochází z Jižní Ameriky. Díky tomu, že se snadno pěstuje, rozšířila se papaya postupně do různých koutů světa. A to včetně Thajska, kam se dostala před cca  200 lety. Nejčastěji ji znáte jako měkkou, sladkou,  oranžové barvy. Ale i s nezralou zelenou jste se již v Thajsku jistě setkali, a to zejména ve formě tradičního velmi populárního thajského salátu Som Tam. Zelená papaya, nastrouhaná na proužky, s česnekem, chilli, limetkou a arašídy  je velmi osvěžující thajská pochoutka.

Pomelo

Největší z citrusů, pomelo, je podobný grapefruitu. Pomelo ale není  tak hořké, je sladší a také větší. Má tlustou kůru a žlutou až oranžovou dužinu. Pomelo je velmi šťavnaté. Můžete ho jíst samostatně, nebo po thajském způsobu (lehce posypat solí, cukrem a sušeným drceným chilli). Velmi oblíbený je v Thajsku také salát Yum Sum-o, kdy se k pomelu přidá kokosové mléko a krevetky.

Guava

Foto: hellokhunmor

Guavy patří mezi nejběžnější ovoce, které najdete v Thajsku u stánku s ovocem. Jsou dostupné po celý rok a jsou velké asi jako jablko, s bílou dužinou a mnoha malými semeny uvnitř. Guavy lze jíst zralé, i když se častěji konzumují  nedozrálé, se solí nebo cukrem smíchaným se sušeným chilli. Je zajímavé, že thajské slovo pro guavu je “farang”, což je thajský slangový výraz pro “cizinec”. Nikdo vlastně nezná důvod, ale může to pramenit ze skutečnosti, že guavy byly do Thajska dovezeny evropskými obchodníky někdy v 17. století.

Rose apple

Foto: Plookphak.com

Křupavé, nahořklé ovoce, s texturou podobnou šťavnatému jablku se někdy nazývá také “voskové jablko”, “růžová hruška” nebo “horské jablko”. Růžová jablka ve tvaru zvonu s voskovým vzhledem mají hladkou slupku. V Thajsku je běžnější verze rose apple se zelenou slupkou. Rose apple jsou lehce sladké ovoce, které se často konzumuje  se solí a cukrem. Jsou také jednou z hlavních ingrediencí v thajském pikantním salátu ze sušených krevet a chilli papriček 🙂