Poznávejte s námi thajské ovoce I

V Thajsku je vice než 1.000 druhů tropického a subtropického ovoce. Hlavní sezona dozrávání je v období od dubna do července, ale některé druhy ovoce dozrávají postupně celý rok. Náš malý průvodce vám pomůže se vyznat v tom, kdy si jaké skvělé čerstvé ovoce vychutnat nejlépe. Až budete mít příležitost, určitě v Thajsku nějaké ovoce ochutnejte. Zjistíte, jak velký rozdíl v chuti je mezi tropickým čerstvě sklizeným ovocem a mezi dováženým dlouhou cestou do Evropy. Nebojte se přivézt si nějaké čerstvé z místního trhu i zpět domů, buď pro vás jako vzpomínku na cesty, nebo jako dárek pro potěšení někoho jiného…

V období mezi dubnem a červencem zrovna dozrává také “král ovoce” a “královna ovoce”, nezapomeňte je tedy určitě vyzkoušet.

  • Durian

Durian, přezdívaný “Král ovoce”, je zřejmě nejznámější a nejdiskutabilnější ovoce v Thajsku. Buď ho milujete nebo nesnášíte. Hnědozelený durian se silnou trnitou slupkou váží 1-3 kg a má velmi silné aroma, které mnohé odradí. Pro svoje nezaměnitelné aroma je zakázáno ho konzumovat v některých veřejných prostorech, jako jsou hotely, letiště nebo veřejná hromadná doprava. Pokud se ale přes odér dokážete přenést, odměnou vám bude sladké hedvábné ovoce, připomínající mandlový pudink. Jestliže vůně je pro vás silnější než pokušení durian ochutnat, zkuste sušené durianové chipsy nebo zmrzlinu, kde žádnou vůni neucítíte a můžete si vychutnat jen lahodou chuť. Nejzazší sklizeň durianů probíhá v Thajsku v srpnu.

  • Mangosteen

Mangostany (mangosteen) jsou   kulaté plody s kožnatou fialovou slupkou a měkkým bílým plodem uvnitř. Chcete-li mangostan jíst, rozřízněte  slupku nožem na polovinu a odhalíte 5-8 dílků jemného ovoce. Jsou velmi chutné, sladké a kyselé zároveň, údajně patří mezi nejchutnější ovoce na světě. Jsou také plné vitamínů a antioxidantů. Je zajímavé, že mangostan je v Thajsku přezdívaný „královna ovoce“. Říká se, že mají na tělo chladivý účinek na rozdíl od durianu („králem ovoce“), o kterém je známo, že vaše tělesné teplo naopak zvyšuje. Nejzazší období sklizně mangostanů je v listopadu.

  • Mango

Picture From www.localiseasia.com

Mango (thajsky Ma-muang) je jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce v Thajsku. Mango, které se v Thajsku používá ve sladkých i slaných pokrmech, láká turisty z celého světa, kteří se nemohou dočkat, až vyrazí do ulic Bangkoku ne

Picture from www.smeleader.com

bo Phuketu a dopřejí si mango s lepkavou rýží nebo mangový kuřecí salát. Thajské mango má jedinečnou chuť oproti mangu z jiných částí světa, proto je tak oblíbené. V Thajsku se pěstuje mnoho odrůd manga. Liší se barvou, chutí, vůní, velikostí, tvarem i půdou, ve které rostou. Nejzazším měsícem sklizně manga je červenec. (Přečtěte si také náš článek o Mango Sticky rice. Možná vás překvapí, že mnoho stánků nabízí čerstvé nezralé mango.  Ano! Thajci mají rádi také mladé mango. Křupavé mango s mírně nasládlou až kyselou chutí je populární po celém Thajsku. Mladé mango bývá často podáváno s omáčkou, kterou tvoří 3 ingredience: cukr, sůl a sušené chilli.  Tuto základní omáčku můžete zpestřit palmovým cukrem, suchými krevetami a šalotkou. Provařte, dokud se cukr nerozpustí, nechte vychladnout a pochutnejte si 🙂