Mango Sticky Rice (mango s lepivou rýží)

mango sticky rice

Mango sticky rice (mango s lepkavou rýží) je thajská pochoutka, kterou mají v oblibě místní i turisté. Malá porce dušené lepkavé rýže smíchané s hustou kokosovou smetanou a cukrem, podávaná s nakrájenými kousky dokonale zralého žlutého sladkého manga, extra kokosovým krémem a křupavou posypkou z mungo fazolí – jinými slovy, dokonalý příklad souhry jednoduchých, ale lahodných chutí.

Tento skvělý dezert najdete na mnoha místech v Thajsku, zejména v Bangkoku – od pouličních stánků s jídlem po většinu tradičních thajských restaurací, a dokonce i jako součást špičkových báječných nedělních brunchů, nabízených některými z nejlepších bangkokských hotelů…

THAJSKÉ MANGO

Mango (thajsky “Ma-muang”) je jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce v Thajsku. Používá se do sladkých i slaných jídel. Mango pěstované zde má oproti mangu z jiných částí světa unikátní chuť a proto je jeho oblíbenost tak rozšířená.

Rozeznáváme mnoho odrůd manga. Liší se barvou, chutí, vůní, velikostí, tvarem i půdou, ve které rostou. V Thajsku jsou nejoblíbenější druhy manga “Nam Dok Mai a “Okrong” a nejčastěji se také používají pro Sticky Rice dezert.

Toto skvělé ovoce si můžete dopřát po celý rok, ale hlavní sezóna pro sklizeň manga je mezi dubnem a červnem, takže právě teď by byl skvělý čas na to, abyste si mango dopřáli!

mango sticky rice

LEPKAVÁ RÝŽE

Rýže pro tento dezert se pěstuje v Thajsku a dalších sousedních zemích v jihovýchodní a východní Asii. Její správný název je “lepkavá rýže” (přestože ve skutečnosti neobsahuje žádný lepek), ale jelikož se po uvaření stává “lepkavou” díky vysokému obsahu škrobu, zažil se tento výraz.  Historicky pochází ze středního Thajska a severovýchodu, ale nyní je populární po celé zemi. Někteří lidé nahrazují normální lepkavou rýži černou lepkavou rýží nebo přidávají přírodní potravinářské barvivo, jako je motýlí hrášek (modrý bylinný čaj bez kofeinu pro fialovou) nebo pandánové listy (pro zelenou), a to dává pokrmu krásné barvy.

Kromě sladkého dezertu s mangem můžete v Thajsku narazit na lepkavou rýži i v kombinaci se slanými pokrmy (bez přidaného sladkého kokosového mléka), a to jak s grilovaným masem, nebo např. populárním thajským pálivým salátem Som Tam.

Ingredience pro Mango Sticky Rice

  1. Thajskou lepkavou rýži / kokosovou smetanu /cukr /sůl
  2. Sladké oloupané zralé mango
  3. Kokosové mléko /sůl /žluté mango fazole – nejsou nutné

Podívejte se na video, jak si mango s lepkavou rýží připravit https://www.youtube.com/watch?v=g7gNWyGVRb8