Průvodce typickými thajskými pokrmy

Když se řekne Thajsko, jaké typické věci pro tuto zemi se vám vybaví? Vsadili bychom všechno, že minimálně v jednom případě to bude thajská kuchyně nebo přímo nějaký konkrétní pokrm z této země plné úsměvů a dobrého jídla.

Pravdou je, že thajská kuchyně patří celosvětově k těm nejoblíbenějším a to především díky své vyváženosti a pestrosti surovin. Mezi vůbec nejoblíbenější a hlavně i základní potraviny, bez kterých se rozhodně při přípravě této kuchyně neobejdete, patří určitě citronová tráva, thajská bazalka, koriandr, chilli, od ohnivě pálivých po chuťově jemnější kari, máta, zázvor, badyán, kurkuma, česnek, šalotka a různé oříšky. Všechny možné omáčky a zálivky na saláty jsou dochucovány limetkovou šťávou, kokosovým mlékem, sójovou omáčkou nebo fermentovanou rybí omáčkou. Většina ingrediencí a bylinek je čerstvá a plná vitamínů, takže thajská kuchyně je i zdraví prospěšná.

Thajsko je země rozmanitých chutí a to především i kvůli své členitosti. Celá země je rozdělena do několika regionů a právě každý region má svůj typický pokrm. Zároveň pak každý z regionů může používat rozdílné ingredience k dochucení jednoho stejného jídla. Proto tak typické Pad Thai bude chutnat jinak v Bangkoku a třeba na ostrově Krabi.

V tomto článku jsme pro vás vytvořili seznam nejvíce typických jídel “Země úsměvů”, který určitě přijde vhod na vaší dovolené v ráji.

TOM YUM GUNG: TOM YUM PÁLIVÁ POLÉVKA S KREVETAM

Tom Yum

Začneme úplným základem thajské kuchyně, čímž je tato pálivá, limetkami okyselená krevetová polévka Tom Yum Gung. Polévky jsou základem thajské kuchyně. Konkrétně tuto seženete v Thajsku téměř na každém rohu. Thajci dokonce často jedí polévky zároveň s hlavním chodem a s rýží.

KHAO PAD: THAJSKÁ SMAŽENÁ RÝŽE

Khao Pad

Dalším základním pokrmem thajské kuchyně je neodmyslitelně rýže. Smažená Fried rice je v Thajsku k dostání, bez nadsázky, opravdu všude. Ochutnat ji můžete jen tak se zeleninou, masem nebo mořskými plody. Při servírování si ji můžete dochutit rybí omáčkou smíchanou s česnekem a chilli a pokapat limetkou. Je to jednoduché a výborné, toto jídlo si můžete bez problémů zkusit uvařit i doma.

PAD THAI: THAJSKÉ SMAŽENÉ NUDLE

thai-food-blog-visa-travel-phi-phi
Pad Thai

Thajský „signature dish“ Pad Thai se těší veliké oblíbenosti po celém světě. Je to klasický “street food” pokrm, který je  k sehnání jak v pouličních stáncích, tak i v lepších restauracích. Sladko-kyselou chuť nudlím dodává tamarindová omáčka smíchaná s palmovým cukrem, což Pad Thai odlišuje od jiných nudlových asijských pokrmů. Můžete si je vychutnat opět podle svých chutí buď s masem, tofu nebo krevetami.

PAD GA PAOW GAI: SMAŽENÉ KUŘECÍ MASO S LISTY Z BAZALKY

thai-food-blog-visa-travel-phi-phi
Pad Ga Paow Gai

Thajská kuchyně je plná jednoduchých a chutných pokrmů. Jinak tomu není ani u Pad Ga Paow Gai, což ve volném překladu znamená smažené kuřecí (může být i jiné) maso s česnekem, listy bazalky a chilli papričkami. Směs se podává, jak jinak, než s rýží.

KAENG KHIAO WAN: THAJSKÉ ZELENÉ KARI

thai-food-blog-visa-travel-phi-phi
Kaeng Khiao Wan

Na thajská kari narazíte opravdu téměř po celé zemi. Ať už si tento pokrm dáte kdekoliv, vězte, že bude vždy chutnat úplně jinak. Základem zůstává kokosové mléko a čerstvá směs koření ze zeleného čili. Podává se nejčastěji s kuřecím nebo vepřovým masem. Zelené kari můžete sehnat i jako hotovou pastu, můžete si ho tak snadno uvařit i doma.

SOM TAM: THAJSKÝ SALÁT ZE ZELENÉ PAPÁJI

som-tam-thai-food-papaya-salad-visa-travel-phi-phi
Som Tam

Není snad jednoduššího a zároveň svěžejšího jídla než je právě Som Tam neboli papájový salát. Základem tohoto salátu je zelená nezralá papája s rajčátky, arašídy a zelenými fazolkami, se zálivkou z limetek, chili a česneku. Pokud si chcete zkusit uvařit Som Tam doma, můžete nahradit zelenou papayu mrkví nebo kedlubnou. Tento osvěžující pokrm plný vitamínů není fenoménem jenom v Thajsku, ale také v celé jihovýchodní Asii.

GAENG PHED: THAJSKÉ ČERVENÉ KARI

thai-food-blog-visa-travel-phi-phi
Gaeng Phed

Jedna z nejostřejších verzí kari v Thajsku je rozhodně to červené. Pokud jste tedy milovníci pálivých jídel, tak rozhodně doporučujeme ochutnat. Opět je základem kokosové mléko, čerstvá směs koření a červeného chilli, zelenina a maso. Pokud si netroufáte udělat si svou vlastní kořenící směs plnou galangalu (druh zázvoru), kafírových lístků a chilli, zkuste již hotovou pastu, kterou jen snadno smícháte s kokosovým mlékem.

GUAY TEOW: THAJSKÁ NUDLOVÁ POLÉVKA

thai-food-blog-visa-travel-phi-phi
Gyay Teow

Není více variabilního jídla než polévky Gyay Teow. Toto označení nese téměř jakákoliv nudlová polévka. Každý tuto polévku vaří a dochucuje podle sebe. Dokonce je často i servírovaná ne úplně dochucená a vy si ji na stole můžete dochutit dle libosti rybí omáčkou, chilli, limetkovou šťávou nebo i cukrem a různým kořením.

TOM KHA: THAJSKÁ KOKOSOVÁ POLÉVKA

thai-food-blog-visa-travel-phi-phi
Tom Kha

Polévka z kokosového mléka je také velkým celosvětovým fenoménem. Podává se s kuřecím masem, krevetami nebo jen tofu. Je lehce pálivá a podává se s typickými thajskými bylinkami jako je koriandr nebo thajská bazalka. Její chuť je díky kokosovému mléku jemnější než polévka Tom Yum.

MASSAMAN CURRY: MASAMAN KARI

Massaman Curry

O tomto kari jsme již psali v minulém článku. Jak už napovídá ocenění od CNN Travel, tak se jedná o opravdu oblíbený thajský pokrm. Massaman kari má jemnou chuť a podává se nejčastěji s rýží. Toto typické jídlo je ovlivněno malajskou kulturou. Přidávají se do něj navíc arašídy a občas malé kousky brambor. Massaman Curry je vydatné a návykové jídlo.

PAD SEE EW: SMAŽENÉ NUDLE SE SOJOVOU OMÁČKOU

thai-food-blog-visa-travel-phi-phi
Pad See Ew

Další velice oblíbený nudlový pokrm z thajské kuchyně je Pad See Ew. Pad See Ew jsou široké nudle s ústřicovou a sójovou omáčkou. K dochucení si pak můžete dle chuti při servírování sami dodat extra rybí omáčku, sušené chilli, cukr a ocet. Opět toto jídlo sežene téměř v každém stánku po celé zemi.

DEZERT: KHAO NIAOW MA MUANG: MANGO S LEPKAVOU RÝŽÍ

thai-food-blog-visa-travel-phi-phi
Mango Sticky Rice

Závěrem jsme pro vás vybrali typický thajský dezert, kterým je dobře známý pokrm mango sticky rice neboli mango s kokosovou sladkou lepkavou rýží. Dezert, na který opět narazíte po celém Thajsku. Pokud jste tedy jeho fanoušky, tak nemusíte mít strach, protože kamkoliv se v Thajsku vydáte, tak si ho budete moci vychutnat. Nic se nevyrovná chuti čerstvého zralého manga a lehce sladké kokosové rýže.