Objevte thajskou kuchyni v každém z jejích regionů

thajská kuchyně

Rozmanitost thajské kuchyně je všeobecně známá a je jedním z mnoha důvodů, proč se Thajsko těší tak vysoké oblibě. Země se dělí na čtyři základní regiony a každý z nich přináší určitá specifika daná geografickou polohou i vlivem přeshraničních kultur.

Na druhou stranu všechny regiony spojuje to, jakým způsobem používají kořeněné, kyselé a sladké příchutě k vytvoření pestrých a vyvážených chutí. Mezi klíčové ingredience patří všudypřítomné chilli, které se používá k dochucení téměř každého pokrmu. Limetková šťáva a tamarind zajistí kyselou příchuť, zatímco ke slazení často poslouží palmový cukr. K získání slané příchutě se nejčastěji používá rybí omáčka známá pod názvem Nam Pla nebo Kapi (krevetová pasta), na severovýchodě se ve vnitrozemí zase používá omáčka z fermentovaných ryb, zvaná jako Pla Ra….

Thajskou lásku pro společné stravování  snad nejlépe vystihuje pozdrav Kin Khao Reu Yang (“už jsi jedl?”), což je téměř ekvivalent k naší frázi “Jak se máš“. Ujistěte se, že to, co budete číst nyní, čtete s plným žaludkem, protože následující řádky vám jistě přinesou kručení v žaludku.

Severovýchodní Thajsko

Severovýchodní oblast Thajska neboli Isan je známá především svým grilovaným masem, lepkavou rýží, saláty se silnými fermentovanými zálivkami, čerstvou zeleninou a bylinkami. Kuchyně ze severovýchodu je oblíbená ve všech čtyřech regionech Thajska; je též středobodem gastronomického cestovního ruchu a oblíbenou mezi těmi, kdo navštíví Thajsko poprvé. Zároveň je kuchyní, se kterou se můžete nejčastěji setkat i mimo Thajsko, jelikož je místními obyvateli rozšiřována při jejich migraci do zahraničí. Všechno je to  o vyváženosti chutí a ingrediencí.

Isan představuje pikantní, sladké, kyselé i slané příchutě. Mezi nejznámější jídla patří Kai Yang (grilované kuře) podávané se sladkou omáčkou a lepkavou rýží, Som Tam (salát ze zelené papáji) připravovaný v hmoždíři, někdy obohacený  o slané vejce nebo malé kraby, Lap (pikantní mleté maso  nebo ryby) saláty ochucené limetkou a mátou, grilovaná vepřová krkovice a super pikantní klobása. V neposlední řadě chutný jedlý hmyz, který je oblíbený jako občerstvení pro pracovníky na rýžových polích.

Severní Thajsko

Kuchyni Severního Thajska  (známé též jako Lanna) si zamilují návštěvníci Chiang Mai po prvním zakousnutí do lahodných Khao Soi nudlí (polévka s nudlemi na kari). Kontrastu chutí dominuje červené a žluté kokosové kari,  v kombinaci měkkých a křupavých nudlí, které leží na  šťavnatém  kuřecím stehně. Kuchyně  severního Thajska  toho ale nabízí mnohem víc, než jen Khao Soi.

Mnoho pokrmů je ovlivněno  zeměmi, sousedícími se severním regionem. Kaeng Hung Le (kořeněné kari), Khanom Chin Nam Ngiao (kořeněné rýžové nudle). Kaeng Kahnun On (nezralý jackfruit neboli chlebovník s kari) a Kaeng Hoa (smažené kari). V období března a dubna můžete ochutnat Kaeng Phak Wan Kai Mot Daeng (zeleninová polévka s mravenčími vajíčky), která je považována za velmi vzácné a luxusní jídlo.

Jídlo je nejlepší započít místními předkrmy Nam Phrik Ong nebo Nam Phrik Num (dipy z čerstvého chilly), Sai Ua (severská kari klobása) a Kheap Mu (křupavá vepřová kůžička) podávaná s lehce vařenou zeleninou.

Jižní Thajsko

Mezi nejméně známou kuchyni patří pravděpodobně chutě Jižního Thajska. Jídlo se zde vyznačuje výrazným kořením a patří v Thajsku k nejpálivějším.

Stejně jako severní Thajsko sdílí jih chutě se svými blízkými sousedy, zejména s Malajsii a Indonésií. Místní kuchyně je ovlivněna zejména muslimskou komunitou a velkým rozšířením rybolovu. Pokrmy se tak zakládají zejména na mase a mořských plodech a k dochucení často slouží citronová tráva a limetkové listy. K nejznámějším pokrmům patří Kaeng Tai Pla (Fermentované rybí kari), Kaeng Som Pla (Horká a kyselá rybí polévka), Kua Kling (Smažené maso na kari). Další klíčovou místní specialitou je Massaman (dušené kari s masem a brambory).

Centrální Thajsko

Kuchyně z centrálního Thajska se pravděpodobně nejvíce blíží tomu, co návštěvníci znají jako “thajskou kuchyni“. Asi nejznámější  pokrmy jsou nudle  Phad Thai, nebo kari směsi obsahující chilli, česnek, galangal (místní zázvor), citronovou trávu a krevetovou pastu. Srdcem této oblasti je Bangkok, obklopený rýžovými poli a velkým množstvím říčních ryb.

Centrální Thajsko je také domovem vyhlášené  jasmínové rýže, která je považována za špičkové exportní zboží a je používána téměř po celém světě. Centrální kuchyně je dále známa díky Kaeng Khiao Wan (zelené kari) a stejně milovaného Tom Yam Kung (horká a kyselá krevetová polévka). Salát Som Tam má svojí zdejší variantu, obohacenou s marinovanými slanými krevetami.

Pro netrénované oko může být těžké od sebe odlišit velkou část thajské regionální kuchyně. Tento průvodce Vám v tom však může pomoci a můžete lépe ocenit rozmanitost místní gastronomie i geografie prostřednictvím vynikajícího jídla.