20 vyhlášených pokrmů Phuketu a kde je najít

Na Phuketu je toho víc než jen pláže. Ostrov, a především samotné město Phuket, je úžasnou destinací pro milovníky jídla. Často se zapomíná, že thajské jídlo se liší podle regionu, je to směs ingrediencí, receptů a postupů převzatých a vyvinutých během stovek let, ovlivněných obchodníky, dobyvateli a migrací. Jídlo, které považujeme za thajské, ve velké většině v tradiční phuketské kuchyni nenajdeme, ta je spíš formována vlivy malajskými, indickými nebo vlivy čínských etnik Hakka a Hokkien. Většina phuketských receptů pochází z dlouhých rodinných historií etnika Peranakan, což jsou potomci jižních Číňanů a Malajců, kteří se zkřížili s místním obyvatelstvem.

Takže zkuste zapomenout na papajový salát som tam, zelené curry gaeng kiew wan, nebo polévku tom yum goong. Pokud se dovedete odpoutat od ostrovních pláží, naleznete komplexní svět plný nuancí, který je křižovatkou chutí z každého koutu Asie, a který nabízí jídla tak mimořádná, že získal gastronomický status světového dědictví UNESCO. Tento svět si rozhodně zaslouží být prozkoumán.

Hokkienské nudle – Hokkien mee (หมี่ฮกเกี้ยน)

Misky s nudlemi hokkien mee s mořskými plody a vejcem v Go La

Hokkienské nudle, jako spousta favoritů phuketských stánků s jídlem, nese všechny znaky jména svého původu. Jedná se o misku velice chutných tužších vaječných nudlí, grilovaného vepřového char siu, lehce blanšírovaných kalamár a krevet, a čínského zelí, plovoucích ve slané, uzené omáčce vytvořené ze sójovky, bílých paprik a vepřového vývaru vařeného v rozpáleném woku. Nechte si do misky přidat zastřené vejce, jeho tekoucí žloutek obalí nudle, vytvoří na nich lesklý povrch a zároveň je díky němu omáčka krémovější. Do fronty na tyto nudle si chodí mnoho návštěvníků z Bangkoku stoupnout hned po příjezdu.

Hokkienské nudle na Phuketu ochutnáte na adrese Go La, 1 Kra Road, Tambon Talat Ya, Phuket 83000

Loba – (โลบะ)

Loba, marinované části prasete vytažené přímo z pánve

Loba cizince polarizuje. Jde o nepříliš vábně vyhlížející talíř se smaženými vepřovými kousky, kousky různobarevných chvějících se střívek, stočené uši, kostky plíček, srdce a tofu, které je po smažení v tom samém oleji stejně vegetariánské jako drůbky, kterými se pokrm ozdobí. I přes hokkienský původ je tato svačinka na Phuketu hluboce zakořeněná. Pod smaženým povrchem se skrývá několik rozdílných textur, jednotlivé kousky jsou tuhé, křupavé, měkké. Vše je propojeno čínským kořením pěti vůní a ostrou sladkokyselou omáčkou, ve které naleznete tamarind, palmový cukr a čili. Ti stateční si tento pokrm užívají spolu s místními jako dopolední svačinku nebo oběd.

Loba ochutnáte na adrese Loba Bang Niao, 17/61 Mae Luan Road, Talad Nuea, Phuket 83000

Moo hong (หมูฮ้อง)

Pomalu vařený vepřový bok moo hong

Pokud existuje jeden recept, který vyjadřuje styl phuketského vaření, je to moo hong. Tento peranakanský favorit je směs chutí jihočínských a ostrovních kuchyní, ingrediencí a technik, které charakterizují většinu phuketské kuchyně. Pečlivě střežené rodinné recepty se liší, někdy je výsledek tmavý a velice ostrý, někdy lepivý a sladký. Všechny recepty však začínají stejně, kousky tučného vepřového boku dušeného s česnekem, palmovým cukrem, rozdrceným kořenem koriandru, černým pepřem, anýzem a sójovou omáčkou. Vše se vaří tak akorát dlouho, aby maso změklo a kůže zeželatinovala, aniž by se maso ztratilo svou strukturu.

Moo hong ochutnáte na adrese Raya Restaurant, 48/1 Dibuk Road, Tambon Talat Yai, Phuket 83000

Popiah sod (ปอเปี๊ยสด)

Čerstvé jarní závitky popiah zalité sladkou omáčkou

Zde nalezneme spřízněnost s thajskými jarními závitky, těmito křupavými zlatými torpédy plněnými čerstvými sojovými klíčky a zeleninou. Méně známé jsou popiah sod, závitky ve fujianském stylu, oblíbené phuketské pouliční jídlo. To je škoda, protože jsou chuťově mnohem komplexnější a zajímavější než jejich smažení příbuzní. Jejich původ neleží v Thajsku, tyto recepty byly přivezeny čínskými imigranty před sto lety. Těsto, které je tenké jako oplatka, se válí na zahřátém plechu a náplň se mezi prodejci liší, ale základ je vždy tvořen plátky uzené čínské klobásy kun chiang, křupavými sójovými klíčky, měkkým tofu a trhanou omeletou s troškou nakládané ředkve. Někteří přihodí opražené buráky, křupavou vepřovou kůži nebo trochu jemného krabího masa. Žádný ze závitků neunikne polití sladkou, lepivou omáčkou hoisin a sójovkou.

Popiah sod ochutnáte na adrese Lock Tien, 173 Yaowrat road, Tambon Talat Nuea, Phuket 83000

Khua kling (คั่วกลิ้ง)

Khua kling

Jídlo z jižního Thajska je známo pálivostí, která vám sežehne jazyk, ale nic se nevyrovná neomluvitelně hořící pálivosti khua kling, mletému vepřovému či kuřecímu usmaženém v kari pastě, citronové šťávě, zázvoru a ozdobenému rozdrcenými lístky kafrové limety spolu nevýslovným množstvím thajských čili papriček. Navzdory mylné představě, že předpokladem pro thajské jídlo je pálivost, khua kling se otře pálivé skutečně jí. Pokud není pálivé tak, že znecitliví vaši tvář a přivede pramínky potu tekoucí vám po obličeji, něco není pořádku. Pořádná porce vařené rýže a silné kousky syrového zelí vám pomůžou obrousit tomuto pokrmu hrany.

Khua kling ochutnáte na adrese: Mor Mu Dong, 9/4 Mu 3 Soi Pa Lai, Chao Fa Road, Chalong, Phuket 83130

Satay (สะเต๊ะ)

Vepřové špízy satay grilované na žhavém uhlí

Satay se stalo synonymem pro Thajsko, přestože jde o relativně nového člena repertoáru místní kuchyně. Thajské satay se liší od originálu z muslimské Indonésie, především použitím vepřového masa. Cizinci je jedí s gustem, ale ne všechny jsou grilované stejným způsobem, ty z elektrických grilů jsou chuťově mdlé a slabé. Hledejte prodejce, kteří marinují vepřové nebo kuřecí přes noc v kokosovém mléce s kurkumou, které se pak opéká a syčí nad podlouhlými grily se žhavým uhlím. Krémová satay omáčka je z pražených buráků s troškou čili a vždy se podává se studenou přílohou z okurek, šalotek a červených papriček namočených v bílém octě s palmovým cukrem. Nakrájené bílé pečivo je dobré na vytření zbylé satay omáčky z talíře.

Satay ochutnáte na adrese 97/1 Soi Poonphon Road, Tambon Talad Nuea, Phuket

Pad sataw goong (ผัดสะตอกุ้ง)

Pad sataw goong

Thajci z jihu dokážou být obzvlášť fanatičtí ohledně paad sataw goong, což jsou výživné a pronikavě páchnoucí lusky parkie nádherné (sataw) a velké krevety smažené ve woku spolu s robustními chutěmi kurkumy, česneku, čili, kafrových listů, citronové trávy a krevetové pasty. Tohle je první věc, kterou Thajci z jihu postrádají, pokud se ocitnou daleko od domova; lusky sataw se mimo jih s vlhkým podnebím špatně shání a jsou drahé. Tato luštěnina jihovýchodní Asie, kterou můžete vidět na stáncích visící za dlouhé lusky, má silné, nezvyklé aroma, pohybující se mezi plynatým skunkem a sirnatým výparem. Stejně jako durian, jsou tyto lusky buďto překvapivě návykové nebo absolutně odpuzující. Pro labužníky z první skupiny se jim nic nemůže rovnat.

Pad sataw goong ochutnáte na adrese Noy Pochana, 21 Thanon Montri, Tambon Talad Yai, Phuket 83000

Roti (โรตี)

Roti z lístkového těsta smažené spolu s volským okem

Toto thajsko-muslimské ploché pečivo se prodává po Thajsku na každém rohu a na každém nočním trhu, obvykle s banány zalité kondenzovaným mlékem. Ale na Phuketu je stále dělají stejným způsobem, jako generace před nimi: smažené na horké pánvi, nakrájené na křupavé kousky, pokryté smaženým vejcem. Nejlépe si je vychutnáte při nabírání kuřecího massaman kari nebo hovězího vývaru. Solidní, mastná křupavá snídaně, která, spolu s thajským ledovým čajem rychle zavře dveře za důsledky excesů poslední noci.

Roti ochutnáte na adrese 6 Thepkrasatree Road, Tambon Talat Yai, Phuket 83000

Oh tao (โอวต้าว)

Talíř oh tao s opraženou vepřovou kůží

Toto je veskrze phuketský pokrm, přestože má hokkienské kořeny. Je téměř nemožné najít ho v Thajsku mimo Phuket. Zvuk špachtle na rozpálené pánvi, míchající kořen taro, vejce, mouku, ústřice, šalotky, sójovou omáčku, sójové klíčky a vepřovou kůži, se brzy stane velmi důvěrným; oh tao najdete u mnoha pouličních kuchařů. Je to kaleidoskop textur, obzvlášť lepivých, což má představovat pouta mezi členy rodiny a toto je důvod, proč oh tao bývá servírováno při pohřbech a oslavách čínského Nového roku.

Oh tao ochutnáte na adrese O Tao Bang Niao, Phuket Road, Tlad Yai, Phuket, 83000

Kanom jeen nam ya (ขนมจีนน้ำยา)

Rýžové nudle kanom jeen nam ya

Kanom jeen jsou rýžové nudle různých tvarů, zalité nějakou kari omáčkou, a k dostání všude po Thajsku. Na Phuketu by vaše volba kanom jeen měla být nam ya. Základ řídkého kari tvoří rychle uvařené nudle smíchané s rozdrcenou mořskou rybou, kokosovým mlékem, česnekem, kurkumou, sušenými čili papričkami, citronovou trávou a pastou z krevet. Stánek s kanom jeen naleznete snadno podle stolů v bufetovém stylu na ulici, překypujících miskami s drobnými lilky, okurkou, červenými čili papričkami, sójovými výhonky, naloženou zeleninou, zelenými fazolkami a citronovou bazalkou, ze kterých si můžete vybrat přílohu.

Kanom jeen nam ya ochutnáte na adrese Mae Ting Kanom Jeen, 63 Satun Road, Tambon Talat Nuea, Phuket 83000

Mee hoon (หมี่หุ้น)

Slané, pikantní rýžové nudle s křehkou šalotkou a vývarem z vepřových žeber

Nudle mee hoon byly počaty v Číně, ale narodily se na Phuketu. Před tímhle neobyčejně prostým pokrmem se neschováte. Jde o tenké rýžové nudle usmažené ve woku pouze v sójové omáčce, s křupavými do zlatova osmaženými šalotkami, mletým černým pepřem a několika kousky nařezané jarní cibulky na okrasu. Nudle by měly být velice pikantní, peprné a nepřevařené. Jako volitelné koření k jídlu by se měly servírovat drcené červené čili papričky a pár lžiček bílého octa pro přidání pálivosti a chuti. K mee hoon vždy patří miska pomalu vařených vepřových žeber dobře ochucených sójovou omáčkou.

Mee hoon ochutnáte na adrese Mhee Hoon Pa Chang JeeJai, 82-84 Soi Saksit, Tambon Talat Yai, Phuket 83000

Dim sum (ติ่มซำ)

Tác s dim sum v Boonratu Dimdum

Přestože se se dim sum dostali do Thajska z Kantonu, ostrované z Phuketu si je přivlastnili jako svou snídani. Některé recepty jsou věrné jihočínským originálům. Jiné byly adoptovány a změněny tak, aby více vyhovovaly phuketským chuťovým paletám. Ranní ptáčata (obchody s dim sum otevírají často kolem 5:30 ráno) si dopřávají první výlovky z bambusových pařáků nad plechovými hrnci naplněných všemi možnými variantami dim sum, jaké můžete pod horkým ostrovním sluncem najít: bílé knedlíčky plněné vepřovým, kuřecí pařátek v pálivé čili omáčce, mleté vepřové zabalené v mořských řasách, rybí tofu, sladký vaječný krém, vepřové karbanátky se soleným vaječným žloutkem, ředkvové placky smažené na pánvi, jarní závitky s krevetami a skleněnými nudlemi a mnoho dalšího.

Dim sum můžete ochutnat na adrese Boonrat Dimdum, 26/41 Bangkok Road, Tambon Talad Nuea, Phuket 83000

Jok (โจ๊ก)

Rýžová kaše jok v Hong Fish Congee

Misky s jokem, což je rýže vařená v bujónu tak dlouho, až se rozpadne v lepkavou kaši, se sice schovávají ve skromných jídelnách, ale tato lepivá kaše žíhaná sójovkou může být stejně chuťově vytříbená jako jakékoliv jiné pouliční jídlo. Je blahodárná a výživná, takové konejšivé objetí podávané v misce. Jok je k dostání v různých formách, některé obsahují vepřové karbanátky, jiné mírně povařené mořské plody nebo čtvrtky vajec. Ranní jok může obsahovat měkké vařené vejce se žloutkem jemně zakrouženým v teplé rýži. A vždy je tu tence nakrájený zázvor, smažený česnek a koriandr. Nejlépe chutná brzy ráno nebo pozdě v noci při návratu z baru.

Jok můžete ochutnat na adrese Hong Fish Congee, Kra Road, Tambon Talat Yai, Phuket 83000

Gaeng som (แกงส้ม)

Miska ohnivého gaeng som se smaženou rýží

Gaeng som znamená kyselé kari. Jde o řídké kari podobné polévce, uvařené na jednoduchém základě z čerstvé kurkumy česneku, šalotek, zelené papáji a krevetové pasty spolu s limetovou šťávou pro dodání kyselosti a ohnivým červeným čili pro pálivost. Přidávají se i další nositelé kyselé chuti, jako nakládaný bambus a lepivý tamarind. Téměř jakákoliv tužší bílá ryba je vhodná, ale většinou je to mořský okoun, a co je dost neobvyklé pro thajskou kuchyni, do jídla se nepřidává kokosové mléko.

Gaeng som můžete ochutnat na adrese Jadjan, 4/15 Sakdidet Rod, Tmbon Talat Nuea, Phuket 83000

Khao man gai (ข้าวมันไก่)

Křupavé kuřecí khao man gai s kuřecím vývarem

Jistě, khao man gai není čistě phuketský pokrm, ale je populární zde úplně stejně, jako v celém království. Kuřecí plátky lehce povařené s paprikami a kořenem koriandru, jasmínová rýže s olejem uvařená v kuřecím bujónu, se zázvorem a česnekem, a pár plátků okurky zabírají téměř celý talíř. Teplý kuřecí vývar s bílými paprikami a matnými kousky tykve voskové je velmi uspokojivá chutná příloha. Ale hvězda téhle show je pikantní omáčka z česneku, sójových bobů, čili a limetové šťávy. Přidá jiskru a pálivost, a spojí dohromady ostatní chuťové elementy. Moderní přístup k tomuto pokrmu zahrnuje gai tod – křupavé smažené kuře.

Kao man gai můžete ochutnat na adrese Khao Man Cai Dao Rung, 55/705 Soi Villa 8, Tambon Wichit, Phuket 83000

Kuay tiew lookshin neua (ก๋วยเตี๋ยวลูกชิ้นเนื้อ)

Misky s polévkou s hovězími knedlíčky

Hovězí nudlová polévka je tak nedílnou součástí asijské kuchyně, že je těžké určit její přesný původ. Thajská verze spočívá v pozvolném několikahodinovém vaření kousků hovězího masa, šlach a kostí spolu s kořením a bylinkami. Tím se získá chuťově plný vývar. Zatímco pomalu vařené hovězí a rýžové nudle sen yai klesnou do okrových hlubin misky vývaru, prostor na hladině zbude pro hovězí knedlíčky v thajském stylu, které se nad obsahem misky houpají a narážejí do sebe. Každý místní strávník chodí na hovězí polévku do své oblíbené jídelny. Pokud budete hledat tu vaši, O Cha Rot v Phuket Town je to správné místo.

Kuay tiew lookshin neua můžete ochutnat na adrese O Cha Rot, 72/1 Yaowarat Road, Tambon Talat Yai, Phuket 83000

Nam prik goong siap (น้ำพริกกุ้งเสียบ)

Nam prik goong siap se zeleninou

Kořeněné omáčky zvané nam prik (nam znamená voda, prik čili) mají po celé zemi různé formy, od dochucovací nam prik noom na severu přes pozoruhodnou nam prik pla ra s fermentovanou rybou v Isaanu až ke krevetové pastě nam prik kapi v Centrálním Thajsku. Na Phuketu se varianta nam prik omáčky nazývá goong siap, je středně pálivá, nasládlá a obsahuje šalotky, česnek, rybí omáčku, palmový cukr a sušené krevety v celku. Vždy se servíruje s čerstvou zeleninou, dlouhými zelenými lusky, okurkou, mini lilkem a hořkými bylinami.

Nam prik goong siap můžete ochutnat na adrese Chod Choy Curry Rice, 20 Luangpohw Road, Tmbon Talat Yai, Phuket 83000

Oh aew (โอ้เอ๋ว)

Dezert z ledové drtě, sirupu, želatiny a červených fazolí

Oh aew má všechny atributy oblíbeného dětského dezertu – ledová drť politá sladkým sirupem neónové barvy. Oh aew je však důmyslnější, než se na první pohled zdá; díky vrstvám želatiny z černé trávy, palmových semen a změkčených červených fazolí je atraktivní i pro dospělé. Černá tráva, ze které je tmavá želatina, jsou čínské byliny, které, společně s ledem, pomáhají snižovat teplotu těla během ostrovních horkých, vlhkých dní. Takže tento sladký ledový dezert má také lékařské účinky. V poslední době můžete najít u důvěryhodných prodejců moderní kreace s exotickým ovocem, studenou kávou nebo thajským čajem, kondenzovaným mlékem a čokoládou, ale originál je stále nejlepší.

Oh aew můžete ochutnat na adrese โอ้เอ๋ว เจ้าเก่า, Soi Soon Utis, Tambon Talat Nuea, Phuket 83000

Kanom krok (ขนมครก)

Kanom krok zabalené v banánovém listě

Je něco lahodně neodolatelného na kanom krok, což je jen propojení kokosového mléka, cukru a rýžové mouky upečené na plechách posázených jamkami. Jakmile se vyndají ze svých horkých důlků, jejich vnější vrstva by měla být křehká tak akorát, aby udržela krémový, tekutý vnitřek. Velice často, ke zmatení cizinců, jsou použity plátky jarní cibulky, kukuřice, taro a koriandr k ozdobení této sladké svačinky. Obvykle k dostání po šesti či po tuctu.

Kanom krok ochutnáte na adrese Kanom Krok Boran Mae-Bo, 251 Yowarat Road, Tambon Talat Neua, Phuket 83000

Kanom ah-pong (ขนมอาโป้ง)

Srolované khanom ah pong fresh usmažené nad uhlovými koši

Na Phuketu je několik míst, kde si ah-pong můžete koupit, ale to původní je jen jedno. Zde můžete pozorovat pana majitele míchajícího těsto z rýžové mouky, vajec a kokosového mléka na šesti pánvích nad rozpálenými uhlovými koši, který u toho působí jako pouliční žonglér s talíři, dokud nejsou tyto palačinky tenké a křehké s trochou měkkosti skrývající se uprostřed. Palačinky, které nejsou přeslazené, jsou z pánví odloupnuty přesně v pravou chvíli, aby byly stočeny do lehkých pouličních pamlsků ve tvaru doutníků. Kupte si je buď po jednom, což není nikdy dost, nebo v setu po sedmi, což vám večeři nezkazí.

Kanom ah-pong můžete ochutnat na adrese Aphong Mae Sunee, Soiu Soon Utis, Tambon Talat Nuea, Phuket 83000